Вести

53. трибина о борби против корупције

У Норвешкој кући одржана је 53. трибина о борби против корупције, коју организује Савет за борбу против корупције Српске напредне странке. Сала Норвешке куће била је мала да прими све заинтересоване грађане који су желели да слушају и учествују на овом скупу.

Говорници на Трибини били су: председник ОО СНС Горњи Милановац и председник општине Дејан Ковачевић, члан Главног одбора и председник Савета за борбу против корупције СНС др Угљеша Мрдић, народни посланик и генерални секретар Савета Србислав Филиповић и потпредседник Савета академик Костадин Пушара

У уводном излагању, председник општине Дејан Ковачевић осврнуо се на све што је урађено у претходних 5 месеци, колико је Српска напредна странка на власти у Горњем Милановцу. Такође, истакао је да се у Горњем Милановцу могу видети „пластични“ примери корупције и, као показатељ, навео неколико примера. 

„Дом културе је можда најуочљивији пример. Реновирање овог објекта започело је 2014. године, док су средства за то гомилана на рачуну знатно раније. За реновирање само једне половине објекта потрошено је 476.850.834,00 динара. Објекат је политички отворен пред изборе иако није имао употребну дозволу и дозволу за противпожарне системе. Ту имамо извођача радова из Врњачке бање који је испоставио рачун на 150 милиона динара а уговорена вредност је 134 милиона динара. За сцену је потрошено 8 милиона динара и то без јавне набавке и када сам позвао извођача да ми објасне о чему се ради, они су ми рекли да је договорено да се јавна набавка распише после извршених радова. Лифт за сцену је посебна прича. Он се, по речима стручњака, набавља из једне државе у Европи и из Канаде. Одлучили су да набаве из Канаде али је рок за доставу бродом био два месеца, уз цену од милион динара. Међутим, како су морали до избора да отворе Дом, они су платили 5 милиона динара да се испорука реализује авионом“.

За један проблематичан посао већ је поднета кривична пријава. Реч је о одмаралишту Предшколске установе „Сунце“ у Буљарицама.

„Уговорена вредност радова за реконструкцију комплетног одмаралишта износи 29.999.000,00 динара. 21. децембра 2015. године издата је авансна ситуација, према којој је општина Горњи Милановац била дужна да на име аванса од 20%, који је иначе предвиђен основним уговором, уплати 5.999.987,16 динара извођачу радова из Ваљева, што је и учињено 21. децембра 2015. године. Авансну ситуацију је са једне стране потписао директор те фирме а са друге тадашња начелница Општинске управе. 28. децембра 2015. године, испостављена је прва привремена ситуација, од стране извођача радова из Ваљева, и она износи укупно 2.500.000,00 динара. Што значи да је у том тренутку извршена санација на објекту у Буљарицама у вредности од 2.500.000,00 динара. Изјава о раскиду Уговора послата је 28. јула 2016. године, са којом је уговор и раскинут и према којој је извођач радова био дужан да врати аванс у укупном износу од 5.999.987,16 динара, што је он и учинио. Ми смо формирали Комисију која је отишла у Црну Гору и установила да у кампу у Буљарицама деценијама ништа није рађено. Ко је прибавио противправну имовинску корист, сасвим је небитно са наше стране, нама је битно да се утврди ко је општину и грађане оштетио за 2.500.000,00 динара, за радове који нису изведени на реконструкцији одмаралишта у Буљарицама“.

Још две установе и њихово пословање су врло проблематични, реч је о Дому здравља и Јавном предузећу за путеве општине Горњи Милановац.

„У Дому здравља смо због бахате директорке, страначког запошљавања и незаконито примљених радника само ове године уплатили 68 милиона динара Дому здравља. Са тим новцем смо могли да урадимо све сеоске амбуланте, да буду међу најбољим у Европи. О пословању Јавног предузећа за путеве и његовог директора, који је уједно и председник ОО СПС у Горњем Милановцу, ће се тек причати. Ни нашу општину нису заобишле пљачкашке приватизације, као што је то случај широм Србије“, истакао је пред окупљеним грађанима Дејан Ковачевић. 

Na tribini je pristustvovao veliki broj ljudi koji su protiv korupcije

Др Угљеша Мрдић истакао је да број окупљених грађана показује да ова тема изузетно погађа грађане Србије. Према његовим речима, корупција је највеће зло које доводи до раста криминала, мањка новца у буџету, мањих плата и пензија….

„Ми смо, у Српској напредној странци, у овој области увели 3 начина функционисања. Прво, грађани могу доћи сваког другог уторка у месецу, у Централу странке, да разговарају о овој теми са нама. Друго, вршимо анализу представки грађана о корупцији и прослеђујемо их надлежним органима и о томе извештавамо грађане. Треће, то су овакви скупови широм Србије, како би од грађана могли да чујемо ставове о овој теми. Националном стратегијом за борбу против корупције уведено је правило да је корупција корупција, не постоји велика или мала. Према излагању председника Ковачевића може се закључити да је и овде корупције до скоро било свуда. Али, тако је у већини општина. Од како је Српска напредна странка дошла на власт, 2012. године, покренута је снажна борба против овог зла. Стратегијом је, по први пут, прописано да се сви подаци о корупцији сливају на једно место. У МУП су нпр. одрешене руке Унутрашњој контроли. У Министарствима здравља и грађевинарства уведене су посебне антикорупцијске службе. Чини се пуно да се смањи корупција у образовању, медијима, спорту“, истакао је Мрдић.

Општи закључак је да нових радних места неће бити без снажне борбе против корупције.

„Све ово је почело 2012. године и мало ко је веровао да ће се 2016. године плашити они који чине коруптивне радње. Борба против корупције је један од услова Европске уније који морамо испунити уколико желимо да постанемо чланица. У Пореској управи су извршене промене које се тичу електронских сервиса за плаћање пореза, што доводи до смањења сиве економије. Грађани морају узимати фискалне рачуне, јер је то показатељ да ти предузетници плаћају порез. Управа царине је сама кренула у доношење сопствене Стратегије у овој области. Две су кључне речи КОНТРОЛА и ОДГОВОРНОСТ. Мање корупције значи више нових радних места, путева, школа, тунела, мостова. Лопове треба послати у затворе, раднике у фабрике, децу у школе а корумпирану политичку банду на ђубриште политичке историје“, поручио је Србислав Филиповић.

Борба против корупције мора да се схвати као дугорочни стратешки циљ у оквиру друштвених и политичких реформи.

„Наша мисија је подучавање вас, грађана, како да преобликујете свест да живимо у времену када је стратешки циљ да се заустави највеће зло – корупција. Богати су измислили корупцију. Велике силе, попут Старог Рима и Отоманског царства, пропале су због корупције. У борби против корупције мора да се делује и превентивно и репресивно. Превентивно, у смислу утицаја на грађане и јавност како би успели да препознају и реагују на оно што није стечено поштеним радом и заслугама. У репресивном смислу, доношење и примена законских прописа како би се санкционисали преступници. Не смемо дозволити да локалне самоуправе постану „приватне државе“, у којима моћници сматрају да је буџет њихов новчаник из којег могу узимати и за изборне кампање и за многе друге незаконите радње“, истако је академик Костадин Пушара.

Српска напредна странка и њен лидер Александар Вучић наставиће снажну борбу против криминала и корупције како би омогућили грађанима да живе боље.