Какви су то људи који процењују да помоћ старим и немоћним људима као и деци са сметњама у развоју не треба да буде ставка у буџету општине Горњи Милановац?

По народној изреци, при сваком помињању бивше начелнице ОУ Горњи Милановац а сада већ и бивше начелнице ОУ Ариље,  Горице Петровић, Милисав Мирковић  користи напад као најбољу одбрану по принципу  „дрште лопова“ користећи се  бајкама, баснама, лажима  и измишљеним чињеницама  како би се дискредитовао председник Дејан Ковачевић и скинуло тежиште са признања Г.П.  због продуженог кривичног дела злоупотребе службеног положаја из чл. 359. ст.1. у вези чл.61. КЗ.  Мржња Мирковића према Дејану Ковачевићу долази до те мере да му лично име пише малим словом, што више говори о њему самоме и односу и бризи према свим људима. У првом налету пандемије, када су се улагали последњи атоми снаге да се пакети помоћи доставе до сваког нашег угроженог суграђанина и када се на сваки начин усмеравала и даље усмерава  помоћ ка здравственом систему како би сви наши суграђани били адекватно здравствено збринути,  питамо се где су били „ Спасиоци и победници Горњег Милановца“?

Зарад истине подсећамо наше суграђане да пружање социјалне помоћи и брига о социјално угроженима и деци са сметњама у развоју је веома битна  за Српску напредну странку која се према лицима ове категорије односи са посебном пажњом и  законито. Зашто то напомињемо, зато што по Закону о социјалној  заштити донетом  2011 године, који је објављен у Службеном гласнику РС бр. 24/2011 члан  64. који се односи на обезбеђивање услуга социјалне заштите каже: Услуге које обезбеђује РС, аутономна покрајина, односно јединица локалне самоуправе, за којима постоји потреба, а не могу их обезбедити у потребном обиму установе социјалне заштите које је основала РС, аутономна покрајина, односно јединица локалне самоуправе, набављају се од пружаоца услуга социјалне заштите који је за то лиценциран,  кроз поступак јавне набавке услуга социјалне заштите, у складу са законом који уређује јавне набавке, овим законом и прописима донетим за њихово спровођење. Члан 223. истог закона каже: „Установе социјалне заштите дужне су да поднесу захтев за добијање лиценце за пружање услуга социјалне заштите најкасније у року од три године од доношења прописа из члана 179. став два овог закона“, који гласи:Право на лиценцу за пружање социјалне заштите има социјална установа која испуњава стандарде за пружање услуге за коју тражи издавање лиценце, а која се тиче локације, простора, опреме, организације, броја и стручностиангажованог особља, процене, планирања и активности за пружање конкретне услуге социјалне заштите.2013. године донет је Правилник о лиценцирању организација социјалне заштите где се даје крајњи рок установама социјалне заштите за лиценцирање а то је  мај 2016. године. Центар за социјални рад Горњи Милановац није поднео захтев за лиценцирање до тог рока. Што значи да је у општини Горњи Милановац од 2012. године па све до средине 2016. године без јавне набавке пружала услугу помоћи у кући старим лицима, и да је  услугу пружао Центар за социјални рад који није имао лиценцу за обављање те услуге, као ни геронтодомаћице запослене по политичкој линији и које су да би примале плату пријављивале своје уже и шире  чланове породице као кориснике.

Да се подсетимо ко је у то време водио општину Горњи Милановац - Милисав Мирковић са Горицом Петровић, и ко је противзаконито из  буџета општине пребацивао средства Центру за социјални рад  који није имао лиценцу за пружање те услуге – Милисав Мирковић са Горицом  Петровић.

Другом половином  2016. године  ова услуга се увела у законске оквире и одабран је  лиценцирани пружаоц услуге на основу јавне набавке. Услуга се пружа за 147 старих лица са социјалном потребом и за 23 деце са сметњама у развоју. Лиценцирана агенција која је одабрана путем јавне набавке има око 300 запослених на територији Србије чији се порез на зараде уредно уплаћује у буџет општине Горњи Милановац. Од 2016. године нисмо имали ни једну примедбу на пружање услуга од стране корисника а они су најбитнији и њихово мишљење је најрелевантније.

Какви су то људи који процењују да оваква врста помоћи старим и немоћним људима као и деци са сметњама у развоју не треба да буде ставка у буџету општине Горњи Милановац?