Вести

Котларница на биомасу - емисија загађујућих материја далеко испод дозвољених

Прошле седмице грађани су имали прилику да у Дану отворених врата питају професоре о свему што их занима у вези са радом котларнице на биомасу.

Јуче је добијена потврду писаних резултата од стране Машинског факултета, да су све граничне вредности емисија загађујућих материја далеко испод дозвољених. Ако се упореде топлане на биомасу и оне на мазут, неки параметри који показују 0 у новој котларници, у котларници на мазут показују, чак 1600 пута веће загађење.

"Најбитније је да грађани немају бригу, јер је котларница на биомасу и на гас потпуно еколошки исправна и да је испод свих граничних вредности, које су, не заборавимо, по европским стандардима, што значи да се не односе само на Закон Републике Србије. Законом за такве котлове није била предвиђена студија о процени утицаја на животну средну. Добили смо од самих произвођаћа котлова и све што је било уграђено у акту о Јавно-приватном партнерству , а што се односи на параметре који морају бити испоштовани. Овим мерењима чак смо добили потврду и комплетан елаборат, да су резултати бољи чак од онога што произвођач гарантује", рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

dejan kovacevic sns

dejan kovacevic sns