Вести

Насеље Ивице ускоро добија дечији парк

На четрдесет петој седници Општинског већа општине Горњи Милановац пред већницима се нашло двадесетједна тачка дневног реда које су усвојене једногласно.

Милановачки већници су, између осталог,  разматрали Локални план управљања отпадом за период од 2023-2033. године. Ивана Адамовић, шеф Канцеларије за заштиту животне средине, поднела је детаљан извештај о томе шта ће Општина Горњи Милановац урадити у наредних 10 година када је у питању смањење притиска на депонију „Вујан“.

Према речима председника Ковачевића, наставиће се са селекцијом отпада, повећаће се број рециклажних острва у граду, која ће бити постављана и на сеоском подручју. Такође, поред прикупљања ПЕТ амбалаже и папира вршиће се и прикупљање алуминијума, а почеће и реализација пројекта селекције мокрог отпада.  Председник је рекао да је план да се кроз циркуларну економију уреди и тај део ЈКП „Горњи Милановац“, а пре свега да се заједно са суграђанима ради на подизању свести о томе колико је битно радити примарну селекцију отпада и колико је битно продужити век санитарној депонији „Вујан“.

dejan kovacevic sns

-Ми сваке године добијамо од Министарства одређена средства која уопште нису мала, само прошле године смо укупно 36 милиона динара утрошили у еколошке сврхе. Општина Горњи Милановац је једна од ретких, да не кажем једина, која одвози смеће са читаве своје територије, а притом, становници сеоског подручја ту услугу не плаћају. Имамо и развијену шему како и којим данима то радимо. Поред тога, успели смо и да очистимо све дивље депоније и тако постанемо прва општина у Србији без таквих сметлишта и тиме се јако поносимо. Такође, Министарство за заштиту животне средине одобрило је додатна средства за пошумљавање депоније Вујан, што подразумева садњу дрвећа на делу депоније до Ибарске магистрале – рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

На данашњој седници општинског већа говорило се и о значајним средствима која је општина Горњи Милановац добила од Министарства државне управе и локалне самоуправе, чија је намена уређење дела нашег града.

-Овим путем хоћу да обрадујем све становнике који живе у делу нашег града који ми популарно називамо Ивице, да ће добити модеран дечији парк, много већи и лепши од парка у Прањанима који је до сада, можда и најлепши на територији наше општине. Поред мини пича, у парку ће бити постављене справе за теретану на отвореном, део за баскет итд. Свеобухватно, читав предео биће много лепо уређен, наравно са свим пратећим садржајима:  клупама, посудама за одлагање смећа, оградом и расветом, што ће том делу града дати потпуно нови изглед – нагласио је председник Ковачевић.

извор: ГМ Пресс