Вести

Одржана друга милановачка "Туцијада"

Трећег дана Васкрса одржана је Друга милановачка Туцијада у Парохијском дому цркве Свете Тројице. Око 180 деце ПУ “Сунце” такмичило се у куцању ускршњим јајима. Веселе дечије екипе су се надметале у томе чије је јаје најјаче, чиме су испоштовани лепи стари обичаји за најрадоснији празник. Свако је имао неко посебно шарено јаје које је понео од куће, за срећу, а победница овог дечијег турнира је Магдалена Филиповић. 

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац обратио се присутнима, говорећи о важности и значају традиције и њеног очувања.

dejan kovacevic sns

- Драго ми је што се овај наш леп новоустановљени догађај и ове године одржава и што је велики број деце из ПУ “Сунце” у њему учествовао и што сам поново изгубио у куцању јајима. Потребно је да нашу децу учимо од малих ногу традицији, обичајима, вери, кроз нешто што она највише воле, а они највише воле Васкрс, због куцања јајима. Било је врло лепо, са овом традицијом ћемо наставити и убудуће, да научимо децу, да без поштовања историје, вере и старијих неће ни они имати будућност. Уздамо се у младе нараштаје. Kако је било данас весело у Парохијском дому, надамо се да ће тако остати и у будућности-рекао је Ковачевић. 

Маја Миловић, директорка ПУ “Сунце” додала је да је данашњи догађај права радост за малишане, али и за њихове васпитаче.

dejan kovacevic sns

-Данас смо добили прва три места и победницу, Магдалену Филиповић, која је победила и председника у куцању јајима. Прва награда је ваучер у износу од 5000 динара, док су другопласирани и трећепласирани добили ваучере од 3000 динара које могу искористити у књижари “Oригинал“. Сви су задовољни, осмеси све говоре –рекла је Миловић. 

Након празничног такмичења деце у куцању ускршњим јајима, председник општине обишао је, заједно са свештенством Храма Свете Тројице радове на осликавању унутрашњости цркве.

-На нашу велику радост, приводе се крају радови на осликавању милановачке цркве, очекујемо се да све буде завршено до 3. јуна, за градску славу Свете Тројице, када се надамо и доласку његовог Преосвештенства епископа Жичког господина Јустина да је освешта. Црква изгледа веома лепо, оно што је започео кнез Милош Обреновић, остаје на нама да завршимо. Захваљујем се Свештенству Храма на покретању ових радова. Остаће записано да су наше генерације учествовале у томе да се ово величанствено верско и културно здање за Горњи Милановац заврши, закључио је Ковачевић.

Извор: ГМ пресс