Вести

Посета председника TOSCANA FORMAGGI INVEST S.A.S.

Општину Горњи Милановац у уторак 10.02.2015. године, посетио је Mario Russo председник италијанске компаније Toscana Formaggi Invest S.A.S кога је примила председница Скупштине општине Горњи Милановац Јадранка Достанић. Амбасада Републике Италије и Привредна комора Србије су одабрали Горњи Милановац као општину у коме би се могла реализовати инвестиција италијанске комапније Тоскана Формађи у конкуренцији бројних градова и општина како из Централне Србије, тако и из Војводине. У разговору са потенцијалним инвеститором из Италије поред председнице Скупштине општине Горњи Милановац, учествовали су представници Привредне коморе Србије, саветници Јасна Стевановић и Дарко Мамула, представници ветеринара из Моравичког округа и директор Националне службе за запошљавање филијале у Чачку.

Toscana Formaggi Invest S.A.S је заинтересована за производњу прерађевина од овчијег млека, највише сирева. Почетна идеја је била да се у Србији врши откуп овчијег млека које би се транспортовало у Италију ради даље прераде, а крајни циљ је отварање фабрике за прераду млека и производњу сирева за тржиште Европске уније и Русије. У разговору са пољопривредним произвођачима истакнуто је да на подручју Моравичког округа тренутно постоји око 35.000 грла од којих је мали број оваца за мужу јер су се произвођачи определили за производњу меса. Како су рекли представници ветеринарске струке и Привредне коморе Србије у веома кратком року би се домаћа аутохтона раса оваца могла оплеменити како би давала више млека, а постоји могућност и увоза млечних оваца из Италије и Француске.

Такође, господин Русо је упознат са чињеницом да на нашем подучју произвођачи немају велики број грла по домаћинству, али по његовим речима то му више одговара, а најопотималније би било да домаћинста имају између 50 и 100 оваца. Господин Русо и председница СО Горњи Милановац Јадранка Достанић су након разговора у Општини посетили млекару Бодри у Такову и млекару Промлек у Прањанима. На крају посете господин Марио Русо је одржао састанак са Народним послаником Дејаном Ковачевићем. Господин Ковачевић се захвалио на посети, а нарочито што је Горњи Милановац одабран као потенцијална дестинација за ову инвестицију. Рекао је да подржава пројекат који би, уколико се реализује, могао имати шири значај не само за општину Горњи Милановац већ за шири део Србије, укључујући Шумадију, Моравички и Златиборски округ.

 

Кабинет Председнице Скупштине општине Горњи Милановац