Вести

Повећана улагања у пољопривреду милановачког краја

Данас је одржана 59. седница Општинког већа, општине Горњи Милановац. Након усвајања дневног реда и записника са претходног заседања приступило се раду. Дејан Ковачевић председник општине, кратко је прокоментарисао дневни ред који је садржао неколико значајних тачака.

-Сви који поседују борачке легитимације у наредном периоду имаће додатне повољности на територији општине Горњи Милановац које се пре свега односе на могућност коришћења бесплатног превоза на територији општине, као и бесплатно паркирање али и умањење рачуна на име услуга које им пружа ЈКП „Горњи Милановац“. Одређене повољности имаће и када је реч о културим дешавањима које организују установе културе у нашој општини. Овом одлуком желимо да искажемо поштовање према свим учесницима ратова који поседују борачку легитимацију. Такође смо донели одлуку коју ћемо проследити Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства на давање сагласности, а одлука се односи на расписивање општинског конкурса за доделу подстицајних средстава у пољопривреди. Очекујемо да ћемо добити зелено светло како бисмо започели реализацију конкурса. Ове године смо водећи се Стратегијом развоја пољопривреде која се односи за наредни петогодишњи период, увели одређене новине које се односе на то шта ћемо све финанирати. Поред тога, радићемо едукације када су у питању предприступни фондови у ЕУ односно ИПАРД фондови, како би наши пољопривредници успели што више средстава да добију из поменутих фондова. Повећали смо и неке субвенције, предлог је да ове године на име куповине трактора издвојимо 800.000 динара. С обзиром да Влада Републике Србије више неће финансирати куповину трактора, имајући у виду потребе наших пољопривредника ми настављамо да субвенционишемо куповину ових пољопривредних машина – рекао је Ковачевић.

Ове године ће уследити и значајна субвенционисања у сточарској производњи. Наиме сточари ће моћи да рачунају на подстицаје у храни за узгој женске телади. Такође, предвиђена су средства за развој уматичених грла јагњади. Циљ општинског руководства је да овим програмом помогне развој пољопривреде нашег краја, да она из године у годину буде све боља што је у интересу и самих пољопривредника али и општине да има јака села, објаснио је Ковачевић.

dejan kovacevic sns

Такође, данас смо први пут по новом Закону о информисању, расписали позив за Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Горњи Милановац – додаје Ковачевић.

Крајњи рок за расписивање поменутог конкурса је 1.март, општина Горњи Милановац је овај део посла завршила нешто раније. У наредном периоду очекује се формирање стручне комисије као и подношење предлога за финансирање медијских пројеката.

Извор: ГМ Пресс