Вести

У Горњем Милановцу свечано потписани Уговори са Министарством о расподели средстава за успостављање јединственог управног места

У згради Окружног начелства у Горњем Милановцу, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је са 14 председника општина и градоначелника уговоре о расподели бесповратних буџетских средстава, које Министарство додељује у циљу подршке јединицама локалне самоуправе и градским општинама за успостављање и унапређење јединственог управног места. 

– Наша идеја је била да потписивање уговора о додели средстава за отварање јединственог управног места организујемо у Горњем Милановцу. Пре свега, из разлога што општина Горњи Милановац има успостављено јединствено управно место још од 2020. године и то је једно од најбољих јединствених управних места у Републици Србији, које може да послужи као пример добре праксе другим општинама и градовима. Захваљујем Дејану Ковачевићу, председнику општине Горњи Милановац на изузетном дочеку као и свима вама који сте данас дошли у Горњи Милановац. Желим да, након што добијете средства од Министарства државне управе и локалне самоуправе што пре кренете у реализацију овог пројеката, односно успостављање јединственог управног места, зато што је то важно пре свега за наше грађане, за нашу привреду. Тиме се знатно убрзавају све администативне процедуре, грађанима се олакшава остваривање њихових права и практично све услуге добијају на једном месту, што је заправо и смисао постојања онога што се према Закону о општем управном поступку зове јединствено управно место – рекао је министар др Александар Мартиновић.

dejan kovacevic sns

Министарство ће наставити да улаже енергију, знање и средства у иновативна решења која унапређују рад администарције, додао је министар. Од 2018. године када је министарство започело реализацију овог пројекта закључно са 2023. годином у Србији је успешно формирано 55 јединствених управних места, што значи да овај савремени механизам, заснован на принципима једношалтерског система, функционише у трећини општина и градова Србије.

– Мени је изузетно задовољство што је општина Горњи Милановац данас у могућности да буде домаћин овако великог скупа. Као што знате, Министарство државне управе и локалне самоуправе је наше прво министарство коме се ми обраћамо и које је надлежно за локалне самоуправе. Што се тиче саме подршке од стране министарства, ми смо сваке године добијали новац за неке од пројеката. Тако да смо 2020. године увели јединствено управно место. Драго ми је да сте аплицирали за тај пројекат и драго ми је што ћете то урадити, јер наша искуства су изузетно позитивна. Грађани могу доласком на једно место да поднесу више захтева, не морају да иду од канцеларије до канцеларије, од спрата до спрата, од одељења до одељења, већ све то решавају на јединственом управном месту. Управо то, и дигитализација коју смо спровели јесте нешто што унапређује администарцију општине, на задовољство грађана и привреде. Захвалност министарству што је препознало општину Горњи Милановац као општину која је добро спровела тај пројекат – рекао је Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац приликом обраћања присутнима.

dejan kovacevic sns

У име потписника уговора захвалност министру Мартиновићу и председнику Ковачевићу изразио је Никола Томић, председник општине Осечина и додао:

– Велико ми је задовољство што се општина Осечина нашла међу општинама које су аплицирале и добиле средства за отварање Јединственог управног места.  Отварањем једног таквог места, мислим да ћемо администрацију учинити много ефикаснијом, а грађанима уштедети и време и новац  –  изјавио је Никола Томић, председник општине Осечина.

Вредност потписаних уговора је 90 милиона динара бесповратних буџетских средстава, а уговоре су потписале општине: Чока, Пећинци, Жабаљ, Велико Градиште, Нова Црња, Бачки Петровац, Неготин, Осечина, Деспотовац, Мерошина, Медвеђа, Сврљиг, Шид као и град Пожаревац.

Извор: ГМ Пресс