Вести

Војвода Живојин Мишић и Александар Вучић једини почасни грађани Горњег Милановца

Александар Вучић, председник Републике Србије, проглашен је почасним грађанином Горњег Милановца за изузетан и вишегодишњи допринос у унапређењу и развоју локалне самоуправе у области грађевинарства и инфраструктуре, привреде, здравства, просвете, пољопривреде, туризма и културе, одлучила је Комисија за кадровска, административна и мандатно-имунитетска питања Скупштине општине Горњи Милановац, на седници данашњој седници. Занимљио је да су за овај предлог гласали и чланови из редова опозиције.

Ово признање до сада једино је понео славни Српски војсковођа Живојин Мишић. У образложењу се наводи:

„Општина Горњи Милановац је захвална председнику Републике Србије Александру Вучићу на безрезервној подршци коју нам је пружао све ове године. Капитални пројекти који су урађени у општини Горњи Милановац почев од ауто-пута „ Милош Велики“ који кроз нашу општину пролази у дужини од 30 километара, изградњи обилазнице око Горњег Милановца односно приступне саобраћајнице Горњи Милановац-петља Таково, у дужини 9,4 километара, највеће инвестиције у нашој општини у задњих 60 година, рекострукцији регионалног пута од Такова до центра варошице Прањани у дужини од 25,5 километара, изградњи аеродрома на Галовића брду у Прањанима, реконструкцији ОШ „ Момчило Настасијевић“, изградњи анекса ПУ „Сунце“, реконструкцији Опште болнице у Горњем Милановцу, изградњи Хитне помоћи у Горњем Милановцу, реконструкцији здравствених амбуланти у Враћевшници и Бољковцима, реконструкцији и изградњи улица Кнеза Александра Карађорђевића, Живојина Мишића, Таковске, Драгише Николића, кружног ток на уласку у Горњи Милановац, изградњи 13 километара канализационе мреже, изградњи Визиторског центар на Руднику, уређењу речног корита реке Деспотовице, уређењу корита потока Бацковац и Јакљево, уређењу Ивичког потока, изградњи дечјих игралишта у Горњем Милановцу и Прањанима, као и други пројекти, значајно су унапредили живот грађана општине Горњи Милановац.

Златна медаља „Таковски устанак“ у 2023. години припала је професор доктор Миловану Бојић са којим је Општина Горњи Милановац прва у Србији потписала Протокол о сарадњи са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње. Сарадња се огледа у томе да ће пријем пацијената бити ефикаснији, биће избегнута чекања на одлуке Конзилијума поготово код пацијената којима је стање ургентно и неретко може да има фаталне последице. Такође, кроз ову сарадњу Институт за кардиоваскуларне болести пружаће сваки вид помоћи колегама у Општој болници у Горњем Милановцу од превенције кардиоваскуларних болести до научно-истраживачког рада.”

Сребрна медаља „Таковски устанак“ у 2023. години припала је

Мишковић д.о.о Луњевица, Горњи Милановац и Удружење „Руднички видици“, из Горњег Милановаца

 

Извор: ГЗС